*** دوست عزيز به وبلاگ " ابهر شهر خانه هاي سفيد" خوش امديد*** جالب است بدانيد ابهر حدود 2800سال قبل چنان بزرگ و آباد بوده که استعداد پايتخت شدن را دارا بوده است *** ابهر شهر آسيابهاي آبي و خانه هاي سفيد با رود خانه اي پر برکت جاري از 5000سال پيش تا کنون*** لااقل از هزاره سوم قبل از ميلاد به دليل وجود آبهاي فراوان و هواي مناسب و زمين هاي حاصل خيز محل زندگي اقوام مختلف بوده است*** شادرن سياح فرانسوي ابهر را همان شهر "بارونت " مورخين باستان دانسته است***شاردن مي‌نويسد: ابهر در دوره شاه عباس دوم صفوي داراي ۲۵۰۰ خانه و باغچه بوده‌است. چنانچه سواره نيم ساعت وقت لازم داشته تا از آن عبور کند. ابهر در اين زمان داراي اماکن عمومي بسيار و سه مسجد بزرگ بوده و در وسط شهر بقاياي گلين قلعه مخروبه‌اي مشاهده مي‌شود***

معرفی وبلاگ
ابهر این دیار کهن و این شهر ارام و سرسبز در دامنه کوه ملا داغی و کوه هایی که از سمت شمال ان را احاطه نموده اند قرار گرفته و ابهررود جریان زندگی را در شریانهای این شهر و نواحی اطراف جاری ساخته و منشا حیات انسانها در طول تاریخ بوده ،تاریخ بنای این شهر بدون شک به هزاره های قبل از میلاد می رسد. بعضی از مورخین بنای ان را به کیخسرو پور سیاوش و داراب کیانی و بعضی به شاپور ذوالاکتاف نسبت می دهند .سرزمینی با این قدمت تاریخی می تواند تاریخ بسیار مفصلی داشته باشد در این وبلاگ سعی شده تا حد توان این سرزمین پاک و تاریخ ان معرفی گردد
درباره نام وبلاگ
در زمان هاي قديم مردم ابهر نزديك عيد ديوار هاي بیرونی خانه هاي خود را با كچ سفيد ميكردند. جهانگردي كه شب عيد نوروز به ابهر امده بود در سفرنامه اش از ابهر به عنوان شهر خانه هاي سفيد نام برده است
دسته
لينك هاي مرتبط
ابهر من
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 161456
تعداد نوشته ها : 27
تعداد نظرات : 6

براي نمايش تصاوير گالري كليك كنيد
نمایش رتبه گوگل یا پیج رنک
سخن مدیر وبلاگ
با تشکر از شما برای انتخاب این وبلاگ برای مطالعه ،نظرات شما باعث بهتر شدن فعالیت من میگردد

رحمت يوسفلي شهردار ابهر برنامه هاي مدون و كلي شهرداري در آستانه نوروز 92 را اعلام كرد .

به گزارش روابط عمومي شهرداري ابهر وي با اشاره به تشكيل ستاد ويژه استقبال از بهار  در شهرداري گفت : در اين خصوص جلسه ويژه اي تشكيل و تمهيدات لازم جهت استقبال از نوروز  انديشيده شده است . وي با اشاره به برپايي سفره هفت سين در نقاط مختلف شهر گفت امسال نيز مثل سنوات گذشته سفره هفت سين كامل و جامعي با برنامه هاي شاد و مفرح و علمي و آموزشي در مجاورت آن در مسير اتوبان ابهر – زنجان و با هدف معرفي شهر ابهر به ايرانيان بر پا خواهد شد . ايشان به بيان اينكه ترميم جداول و زيبا سازي شهر در اين پروسه گنجانده شده افزود محل هاي مناسب جهت اسكان موقت مهمانان ،مسافران نوروزي نيز پيش بيني شده است . وي از آماده سازي بسته هاي فرهنگي شامل نقشه جامع توريستي ،سوغات محلي و طرح جامع گردشگري جهت ارائه به مسافران گفت و ادامه داد اكيپ هاي سيار و ثابت آتش نشاني شهرداري در ايام تعطيلات در آماده باش كامل بسر خواهند برد .

يوسفلي در ادامه خاطر نشان كرد كليه سرويس هاي بهداشتي و نمازخانه ها جهت استفاده مسافران نوروزي آماده سازي شده و كليه معابر ،ميادين و ورودي هاي سطح شهر به نحو چشمگير پاكسازي ،آماده استقبال از مسافران نوروزي خواهد شد . يوسفلي شهردار ابهر خاطر نشان كرد در روز 13 فروردين كه همان روز طبيعت است اكيپ هاي خدماتي شهرداري با استقرار در مبادي خروجي شهر نسبت به توزيع كيسه هاي مخصوص پسماند اقدام خواهند نمود و در اين روز در پاكسازي طبيعت با شهروندان عزيز ابهري همگام خواهيم بود . وي در خاتمه اظهار اميداوري كرد نوروز امسال و تعطيلات ويژه نوروزي همگام با نشاط براي شهروندان بوده  و شهر ابهر نيز ميزبان شايسته اي براي مسافران و مهمانان نوروزي باشد

ابهر يكي از شهرهاي خاوري استان زنجان و دومين شهرستان با اهميت بعد از زنجان است . ابهر از نخستين زيستگاههاي انساني ايران است . مساحت اين شهرستان بيش از 3362 كيلومتر مربع است

اين شهرستان از شمال به شهرستان طارم و از شمال شرقي به استان قزوين ، از شرق به شهرستان تاكستان ، از جنوب به استان همدان و از غرب به شهرستان خدابنده محدود است .

اين شهرستان در 49 درجه و 25 دقيقه تا 48 درجه و 35 دقيقه طول شرقي نصف النهار گرينويچ و 36 درجه و 45 دقيقه تا 35 درجه و 50 دقيقه عرض شمالي خط استوا قرار گرفته است .

از نظر توپوگرافي در انتهاي كوه هاي زنجان جنوبي قرار گرفته است و داراي رودهاي مهمي بنام ابهررود و خرارود.

از عوامل اصلي انگيزه ي ايجاد شهر ابهر ، عوامل جغرافيايي بوده است .جريان رودخانه ابهر رود كه باعث به وجود آمدن سرزمينهاي آبرفتي و حاصلخيز نسبتاً وسيع اطراف آن شده ، عامل رشد كشاوزي مي باشد .

ديگر وجود آب و هواي مساعد جهت ايجاد و رشد كشاورزي ، دامداري بود كه از جهت اقتصادي نقش عمده اي براي ساكنين شهر ابهر داشته است.

 حداكثر رطوبت نسبي درشهر بالغ بر 5/94 % وحداقل آن 3/23 % مقدار متوسط بارندگي ساليانه 300 ميليمتر است كه در كوهستانها به 450 ـ 350 ميليمتر مي رسد . منطقه داراي زمستانهاي سرد وتابستان هاي معتدل بـــوده .عمده بارندگي درفصل زمستان وبهار اتفاق مي افتد .درجه حرارت هوا در مرداد به حدود 35 درجه سانتي گراد ودربهمن ماه كه حداقل آن 20 درجه سانتي گراد مي رسد اين منطقه از اقليم نيمه سرد سير خشك كشور محسوب مي گردد تعداد روزهاي يخبندان سال بطور متوسط بين 85 ـ 105 روز مي باشد بادهاي منطقه جهت وشدتهاي متفاوتي دارند .مهمترين آنها عبارتند از باد مه باد سردي راگويند كه جهت وزش آن از شمال وشمال غربي است وعلت وزش آن اختلاف فشار هوا در دوطرف رشته كوه البرز ميباشد .

باد گرم ،باد راز ، كه ساكن آن منطقه آن را (شره ) مي نامند بر خلاف جهت باد مه مي وزد يعني از جنوب شرقي است . اين باد موجب افزايش ميزان تبخير وكم شدن رطوبت ودر نتيجه باعث خشكي مزارع وعلفزارهاگرديده كه از نظر كشاورزي مضر تلقي ميگردد .

النگ آغاجو

 

اين بازي بوسيله 3 چوب انجام  مي گيرد كه يكي از چوب ها به اندازه 75 سانتيمتر و به قطر يك سانتيمتر ودر چوب هر كدام به اندازه 25 سانتيمتر  و قطر يك سانتيمتر پس از يارگيرى و تعيين نوبت شروع كننده بازى مشخصمى گردد. و گروه شروع كننده يكى يكى چوب هاى كوچك را با دست چپگرفته و با چوب بلند ضربه اى به آن مى زند و چوب پرت مى شود بازى كنانگروه مقابل در فاصله اى ا يستاده اند و مى با يد اگر توانستند چوبها را در هوابگيرند و در غير ا ينصورت چوبها را از زمين برداشته و بطرف چوب بلند كه برروى زمين و روى دو سنك قرار دارد پرت مى نما يند. اگر چوبها را در هواگرفتند و يا اگر هر دو چوب كوچك به چوب بلند خورد جاى خود را عوضمى كنند و هر كدام از گروه امتياز بيشترى آوردند برنده شنانحته مى شوند. ضمنا اگركسى بتواند هر دو چوب را همزمان بگيرد يار مقابل خود را تا پا يان بازىسوار مى شود. در ا ين بازى كسى كه زور بازى بيشترى دارد مى تواند چوب رابه فاصله زيادى پرت نما يد كه در برگشت زدن چوب كوچك به چوب بزرگمشكل است وگرفتن چوب در هوا نيز بعلت سرعتي كه دارد كار هركس نيست.

 

 ابه داشو

 

وسائل بازى 5 عدد سنگ گرد و صاف است البته اين سنگ ها بشكلىهستند كه بر پشت دست بايستند.

 

 بازى كنان هر چند نفر كه هستند به ترتيبنوبتى كه قبلا انتخاب كرده اند بازى را شروع مى كنند در شروع بازى شخصىكه بازى را شروع كرده سنگها را بزمين مى ريزد.

 

يكى از سنگها را برداشته بهبالا پرت مى كند تا آن سنك برگردد يكى از سنگها را از زمين برمى دارد. ومي گويد «هوپ» «هوپ» و دوباره بالا مى اندازد سنگ بعدى را بر مى دارد ومي گويد« گول توپ توپ تا آخر» يعنى هر 4 سنگ را از زمين برمى دارد.در مرحله ى بعدي  هردو سنگ را دو دو بدو در يك حركت برمى دارد.

 

درمرحله سوم سه تا سنگ را يكبار و يكى باقيمانده را نيز مرحله بعد برمى دارد.

 

در مرحله چهارم هر 4 سنگ را يكجا برمى دارد. در مرحله پنجم 4 سنگ رابالا انداخته يكى را از زمين برمى دارد.

 

در مرحله ششم سنگ در دست گرفتهيكى را بالا مى اندازد و يكى از دو سنگ راكه در دست دارد بر زمين گذاشته وسنگ هوائى را مى گيرد.

 

در مرحله هفتم يكى از سنگ ها را بالا اندانته و سنگى را كه در دستدارد با سنگى كه روى زمين است عوض مى كند و سنگ پرتاب شده رامى گيرد. و ا ين عمل تعويض سنگ ها پنج مرتبه تكرار مى شود.

 

در مرحله هشتم  انگشتان خود را بزمين مى گذارد كه مانند پلى بينانگشتان ا يجاد مى شود و سنگ ها را بزمين ريخته يكى از آنها را برداشته و باپرتاب به هوا در هر پرتاب يكى از سنگ ها را از زير يكى از دو انگشتان بداخلمى زند و در همان يك بار بايد سنگ از وسط انگشتان عبور كند و بيرون نماند.

 

 در مرحله نهم ، هركدام از انگشتان را دو بدو  بشكل دايره كرده و سنگها را ازوسط آنها عبور مى دهد در مرحله دهم كف دست چپ را به زمين گذاشته وسنگ ها را يكى يكى از يك طرف به طرف د يگر دست مى اندازد.

 

در مرحله يازدهم ، كف پاها را بزمين گذاشته و با فاصله كمى از همقرار مى دهد و از همان فاصله سنگ ها را از يك طرف به طرف د يگر رد مى كند.

 

در مرحله دوازدهم نوك انگشتان پا را بشكل پل در آورده و سنگ ها رازير آن رد مى كند در تمام ا ين مراحل يك سنگ بايد به بالا پرت شود و دوبارهبدون افتادن به زمين گرفته شود. و اگر اشتباهى رخ داد صبر مى كند تا ديگرانبازى كنند و نوبت دوباره به او برسد.

 

 مرحله سيزدهم سنگ ها را بطور نامرتب به زمين ريخته و با بالاانداختن يك سنگ بقيه سنگها را از زمين جمع كرده و سنك بالا رفته را نيزمى گيرد. و پايان بازى را اعلام مى كند و هركسى كه زود تر به پايان بازى برسدبرنده اعلام مى شود.

 

در ا ين بازى حواس و هوش بايد كاملا آماده باشد وتمركز حواس رل مهمترى را بازى مى كند در آخر بازى آنكه برنده است يكى ازسنگها را به وسط دوانگشت بازنده مى گذارد و فشار مى دهد و از بازندهمى خواهد كه گنجشكى يا كلاغى و يا پرنده د يگرى كه در هوا در حال پروازاست به او نشان بدهد تا او نيز سنگ را از وسط انگشتانش بردارد. و ا ين جرمىاست براى بازنده ا ين بازى.

شهرستان ابهر با داشتن آب و هواي مناسب و قرار گرفتن در مسير جاده ترانزيت و نزديكي به مركز استان و همجواري با استان سرسبز گيلان و استان قزوين و شهرهاي زنجان و خدابنده و تاكستان ودارا بودن امكانات حمل و نقل چون آزاد راه راه آهن و غيره داراي موقعيت بسيار مناسب بودن و با داشتن جاذبه هاي تاريخي و طبيعي فراوان در جاي جاي اين شهرستان مي تواند بعنوان يك قطب گردشگري استان مطرح مي باشد وبا جذب گردشگران داخلي وخارجي كسب در آمدهاي توريستي و اشتغال بيشتر را نصيب اين استان نمايد كه جا دارد بخش دولتي تعامل لازم را با بخش خصوصي جهت سرمايه گذاري موثر براي رسيدن به اهداف فوق الذكر معمول نمايد. در يك جمعبندي كلي و به استناد مطالعات موجود مي توان چنين نتيجه گيري كرد كه توسعه گردشگري و استفاده از صنعت توريسم در سطح ملي و بين المللي ظرفيت بسيار بالايي كه به خود اختصاص داده و يكي از ابزار آلات منحصر به فرد توسعه پايدار مي تواند باشد با عنايت به قابليتها و جاذبه ها متعدد و متنوع مربوط به توريسم تاريخي سلطانيه – ملا حسن كاشي – مقبره چلپي اوغلي- مسجد جامع قروه- معبد داش كن وير – و چمن تاريخي سلطانيه


جاذبه هاي مذهبي نظير امام زاده شاه زيد الكبير – مسجد جامع ابهر – امامزاده اسماعيل شناط – امام زاده يعقوب صائين قلعه – و غيره و جاذبه هاي طبيعي شامل كوه ها و قلعه ها وشيب هاي مهم و چشمه هاي آب معدني، رودخانه هاي مهم را مي توان نام برد.
مسجد جامع قروه
مسجد جامع قروه يكي از بناهايبا ارزش قرن پنجم هجري قمري و دوره سلجوقي مي باشد كه در روستاي قروه در فاصله 18كيلومتري خاور شهرستان ابهر قرار گرفته است. اينمسجد كه به مسجد جمعه نيز معروفاست، قدمتي نزديك به هزار سال دارد و به شكل چهار تاق كه گنبدي بر روي آن قرارگرفته، ساخته شده است. اين مسجد بازسازي شده و يك صحن گنبددار و دو شبستان در طرفينآن، مسجد كنوني را تشكيل مي دهند. تزيينات و نقش هاي مسجد كه بيش تر طرح هاي گياهيهستند، از طرح هاي معماري دوره آل بويه (يعني سال 585 هجري قمري) مي باشند. درمحراب مسجد، كتيبه اي زيبا به خط نسخ گچبري شده كه از ساخت اين مسجد در سال 413هجري قمري حكايت دارد. كتيبه ديگري به خط ثلث بر حاشيه داخلي بنا نقش بسته كه بسيارزيبا بوده و در آن تاريخ پايان كتيبه سال 585 هجري قمري ذكر شده است. تزيينات يادشده همراه با ترنج هاي درهم بافته شده گچي و سطوح زيبا با طرح هاي آجرچيني، اينمسجد را به يكي از شاهكارهاي هنري قرون مياني اسلام تبديل كرده است

 ابهر در گذشته اي نه چندان دور داراي آب و چشمه هاي فراواني بود.  احتمال اينكه آب در نام ابهر نيز جايگاهي داشته باشد، فراوان است و به گفته مورخان در گذشته ابهر را "اوهر" مي ناميدند.  نويسنده كتاب حدود العالم "او" را منسوب به آب به عنوان سمبل حيات در كيش زرتشت و كلمه "هر" را به معناي دشوار كردن كار و محدود نمودن آورده است يعني بستن و مهار كردن آب ها . 

در آثار البلاد قزويني آمده است : ابهر شهريست در سرزمين كوهستاني داراي آب و درختان فراوان كه شاهپور ذوالاكتاف بنيانگذار آن است.  گويند همه آن چشمه بوده شاهپور آن را با پشم وجلدينه بپوشاند وشهر را بر آنجا بنا نمود.

 

در گذشته در ابهر به آب به صورت ماده حياتي و مقدس نگاه مي كردند و هرجا كه آب و چشمه اي بود نذر و نياز هم بود كه به تعدادي از آنها اشاره مي شود.

مهمترين آنها چشمه " علي بلاغي" است كه هم اكنون نيز آب جاري است.

1- علي بلاغي

X